Frank (62) is eigenaar van Brouwhuis aan de Werf en maker van de Rijnhaven Robuust. 'Vanaf m'n studententijd drink ik al speciaalbier. Dat was mijn drijfveer om met het Brouwhuis te beginnen. Ik heb geen ambitie om een brouwerij te starten. Maar wél om bierliefhebbers te laten ervaren hoe je zelf bier maakt.'
Daarom verzorgt Frank brouwworkshops en bierproeverijen in zijn Brouwhuis aan de Werf. 'Aan het eind ga je met 24 flesjes zelfgebrouwen bier naar huis. Je krijgt van mij een recept van het bier dat je wilt brouwen én uitleg. Je houdt een checklist bij en doet alle stappen zelf. Zo maak je een mooi ambachtelijk bier. Ondertussen plaag ik je met heel veel kennis over wat je nu precies aan het doen bent en wat het effect daarvan is.'
Een ware biersommelier
Frank heeft begin november de internationaal erkende titel 'Doemens Diplom Biersommelier' behaald. En die haal je niet zomaar. Het kostte hem 2,5 jaar om bij de Stichting Bieropleiding Nederland de driedelige cursus te doorlopen. 'Het was een pittig selectieproces. Voor zowel het eerste als het tweede deel moet je 'cum laude' slagen om door te mogen naar de laatste stap. En dat is gelukt. Het leuke is dat je kan blijven leren en experimenteren. Dat is de charme van bier.'
'Bier is een echt maakproduct. Als ik bier vergelijk met wijn, dan valt mij een aantal dingen op. Wanneer je wijn maakt, ben je onder andere afhankelijk van het type grond, het weer en de druif die je gebruikt. De smaak is dus afhankelijk van externe factoren. Bij bier is dat niet het geval. Je bedenkt een smaak waar je naartoe werkt. Je beïnvloedt het proces, dus het water de hop en het gist. Toch blijft de uitkomst van dat proces ongewis, maar je kunt het aanpassen.’
Naast deze kerstbieren zijn er ook de Spicy Tripel, APA, Dubbel, Oaked blond en Hoppy light te verkrijgen. Bestellen? Bel dan Frank even op +31 6-12980737 om een afhaalafspraak te maken.