Frank Wijnands: ‘Met Brouwhuis aan de Werf wil ik iets toevoegen aan het al mooie Nederlandse bierlandschap.’

Frank (62) is eigenaar van Brouwhuis aan de Werf en maker van de Rijnhaven Robuust. 'Vanaf m'n studententijd drink ik al speciaalbier. Dat was mijn drijfveer om met het Brouwhuis te beginnen. Ik heb geen ambitie om een brouwerij te starten. Maar wél om bierliefhebbers te laten ervaren hoe je zelf bier maakt.'

Daarom verzorgt Frank brouwworkshops en bierproeverijen in zijn Brouwhuis aan de Werf. 'Aan het eind ga je met 24 flesjes zelfgebrouwen bier naar huis. Je krijgt van mij een recept van het bier dat je wilt brouwen én uitleg. Je houdt een checklist bij en doet alle stappen zelf. Zo maak je een mooi ambachtelijk bier. Ondertussen plaag ik je met heel veel kennis over wat je nu precies aan het doen bent en wat het effect daarvan is.' 

Een ware biersommelier
Frank heeft begin november de internationaal erkende titel 'Doemens Diplom Biersommelier' behaald. En die haal je niet zomaar. Het kostte hem 2,5 jaar om bij de Stichting Bieropleiding Nederland de driedelige cursus te doorlopen. 'Het was een pittig selectieproces. Voor zowel het eerste als het tweede deel moet je 'cum laude' slagen om door te mogen naar de laatste stap. En dat is gelukt. Het leuke is dat je kan blijven leren en experimenteren. Dat is de charme van bier.'

'Bier is een echt maakproduct. Als ik bier vergelijk met wijn, dan valt mij een aantal dingen op. Wanneer je wijn maakt, ben je onder andere afhankelijk van het type grond, het weer en de druif die je gebruikt. De smaak is dus afhankelijk van externe factoren. Bij bier is dat niet het geval. Je bedenkt een smaak waar je naartoe werkt. Je beïnvloedt het proces, dus het water de hop en het gist. Toch blijft de uitkomst van dat proces ongewis, maar je kunt het aanpassen.’

Kerstbieren
Benieuwd naar de bieren die Frank brouwt? Speciaal voor de kerst heeft hij bijzondere kerstbieren gebrouwen, zoals:

De Matroesjka 
Russian Imperial Stout ABV 9%, met chocolade nibs en amarenekersen.  Zoet, bitter en vol smaak door de gebrande mouten en de chocolade nibs en amarene kersen die zijn toegevoegd in de navergisting. Lekker bij een toetje met chocolade!

Imperial Oaked Apricot Saison ABV 10,2 %,
Een fruitige Saison met een mooie balans tussen de abrikozen en het eikenhout, a match made in heaven. Een heel mooi aperitief voor mensen die meer van bier dan van wijn houden maar ook lekker voor wijn liefhebbers! Schenk het in een wijnglas!!

Quadruppel, ABV 9 % 
Een zwaar donker zoet bier met fruitige smaken (bosvruchten) maar waarin ook drop valt te proeven. Kortom een complex genietbier!

Naast deze kerstbieren zijn er ook de Spicy Tripel, APA, Dubbel, Oaked blond en Hoppy light te verkrijgen. Bestellen? Bel dan Frank even op +31 6-12980737 om een afhaalafspraak te maken.

Merkboek Rijnhaven

De transformatie van Rijnhaven doen we samen. Om alvast een goede basis te vormen voor de ontwikkeling van het merk Rijnhaven hebben we nagedacht over de identiteit van Rijnhaven. Deze identiteit hebben we gebundeld in het Rijnhaven merkboek.  Dit merkboek biedt inspiratie, richtlijnen en kernwaarden om samen mee aan de slag te gaan.

Lid worden van de stichting?

Lid worden van Stichting Meer aan Rijnhaven? Dat kan! Druk op de button en lees onze brief voor nieuwe leden. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Initiatiefnemers

  • BPD Gebiedsontwikkeling

  • Vink Bouw
  • Lingotto
  • GREEN Real Estate

  • Ruimtemaken
  • Haven aan den Rijn
  • Koppes Makelaardij
  • Gemeente Alphen aan den Rijn

Contact

Neem contact met ons op voor al je vragen en ideeën via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..