Enthousiasme bij gemeenteraad over Kop West 

De Alphense gemeenteraad zal binnenkort het bestemmingsplan voor Kop West, in het Rijnhavengebied aan de Hoorn, vaststellen. Kop West is een bouwplan voor 330 woningen en 15.000 m2 bestemd voor kleine bedrijven en grote detailhandel.

De politieke partijen zijn unaniem enthousiast over de ontwikkeling tussen de Oude Rijn en de Hoorn. Hier wordt een rommelig gebied vervangen door fraaie nieuwbouw. Kop West wordt een gemend woon-werkgebied. Dat blijkt uit een bespreking in een raadscommissie op donderdag 1 december.

Het enige kritiekpunt is het aantal sociale huurwoningen. Omdat het om een 'ouder' plan gaat, is het percentage vastgesteld op 25. Onlangs heeft de raad besloten om naar 30 procent sociale huur voor de nieuwbouwprojecten te gaan. Een aantal fracties, onder meer PvdA kaartte dit aan. Ophoging blijkt lastig te verwezenlijken, omdat de kosten moeten worden verdeeld over de te bouwen woningen waarbij de duurdere de goedkopere 'uit de wind' houden.

Een vraag die bij veel politici leeft, is hoe het gaat met de overlast en uitplaatsing van de grindhandel (Van der Waal) en het veevoederbedrijf (Van der Bijl). "Beide bedrijven maken bezwaar tegen alle bestemmingsplannen in het Rijnhavengebied. Met de grindhandel zijn we verder in het overleg dan met het veevoederbedrijf", meldt wethouder Gerard van As. "We willen er graag in onderling overleg uitkomen. Maar: we kunnen en willen geen nieuwe fabriek betalen als compensatie voor een behoorlijk verouderde fabriek. Wij maken wel een royaal gebaar en nu moeten zij in beweging komen."

Merkboek Rijnhaven

De transformatie van Rijnhaven doen we samen. Om alvast een goede basis te vormen voor de ontwikkeling van het merk Rijnhaven hebben we nagedacht over de identiteit van Rijnhaven. Deze identiteit hebben we gebundeld in het Rijnhaven merkboek.  Dit merkboek biedt inspiratie, richtlijnen en kernwaarden om samen mee aan de slag te gaan.

Lid worden van de stichting?

Lid worden van Stichting Meer aan Rijnhaven? Dat kan! Druk op de button en lees onze brief voor nieuwe leden. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Initiatiefnemers

  • BPD Gebiedsontwikkeling

  • Vink Bouw
  • Lingotto
  • GREEN Real Estate

  • Ruimtemaken
  • Haven aan den Rijn
  • Koppes Makelaardij
  • Gemeente Alphen aan den Rijn

Contact

Neem contact met ons op voor al je vragen en ideeën via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..