IJveer VIII: een varend monument!

Bijzonder in Rijnhaven is het Varend Erfgoed. In deze blogserie behandelen we steeds één van de historische schepen en hun huidige eigenaren. Bij deze eerste blog is de IJveer VIII aan de beurt! 

Weetjes:
Naam schip                              IJveer III
Scheepstype                            Veerpont
Eigenaren                                 Arthur & Barbara Haijer
Scheepswerf                           Verschure &Co te Amsterdam
Bouwjaar                                 1907
Lengte                                      20m 55cm
Breedte                                    5m 20 cm
Diepgang                                 1m 73 cm
Motor                                       Scania
Vermogen                               120 PK
Oorspronkelijk vaargebied   Het Amsterdamse IJ als Veerdienst

De IJveer VII: de oudste nog varende IJveer van zijn soort! Arthur vertelt: 'Tot de jaren 70 kon je dagelijks met de pont heen en weer over het Amsterdamse IJ. Totdat de IJtunnel klaar was en ze uit de vaart werden gehaald. Gelukkig zijn de pontjes inmiddels weer terug.'

Een rijke geschiedenis
In de oorlog werd alles gevorderd en door de Duitse Marine gebruikt. Eind jaren 60 werd IJveer III uit de vaart gehaald. De nieuwe Leidse eigenaar heeft toen de lichtmast eraf gehaald, omdat deze anders niet de spoorbrug onderdoor kon.  Later is IJveer III naar een eigenaar in Weesp gegaan, die er na een jaar alweer afscheid van moest nemen. 'Wij hopen er langer lol van te hebben en gebruiken het schip als ons drijvende vakantiehuis! Het eerste exemplaar was zonder stoom aandrijving. De werkmannen zaten achterin, het damesverblijf was voorin. Daar hebben we nu de slaapkamers gemaakt voor onze kinderen.'

Hoe komen jullie in Rijnhaven te liggen?
'Wij liggen eigenlijk bij toeval in Rijnhaven. In Leiden lag de brug eruit, toen moesten we omvaren via Alphen aan den Rijn en toen ontdekten we hoe mooi en toegankelijk het hier is. We lagen eerst in Weesp, toen Delft en nu Rijnhaven. We varen vanuit hier naar Brasem, Leiden en zo naar Amsterdam. Hier is voldoende water en de locatie is in ontwikkeling. Dat trekt ons aan!

 

Merkboek Rijnhaven

De transformatie van Rijnhaven doen we samen. Om alvast een goede basis te vormen voor de ontwikkeling van het merk Rijnhaven hebben we nagedacht over de identiteit van Rijnhaven. Deze identiteit hebben we gebundeld in het Rijnhaven merkboek.  Dit merkboek biedt inspiratie, richtlijnen en kernwaarden om samen mee aan de slag te gaan.

Lid worden van de stichting?

Lid worden van Stichting Meer aan Rijnhaven? Dat kan! Druk op de button en lees onze brief voor nieuwe leden. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Initiatiefnemers

  • BPD Gebiedsontwikkeling

  • Vink Bouw
  • Lingotto
  • GREEN Real Estate

  • Ruimtemaken
  • Haven aan den Rijn
  • Koppes Makelaardij
  • Gemeente Alphen aan den Rijn

Contact

Neem contact met ons op voor al je vragen en ideeën via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..