Kunstproject zorgt voor Reuring in Rijnhaven

Aankomende zomer start het kunstenaarscollectief De Reuringdienst het kunstproject Thuis in Rijnhaven. Het Rijnhavengebied is volop in ontwikkeling en krijgt steeds meer sfeer en uitstraling. Het wordt een wijk waar mensen elkaar ontmoeten en met plezier wonen, werken en recreëren. Samen met de omgeving gaan de kunstenaars op een creatieve manier op zoek naar de wonderen van de wijk Rijnhaven. Uiteindelijk zal de uitkomst van deze ontdekkingstocht op de een of andere manier in het gebied worden uitgebeeld.

Bewoners en ondernemers met elkaar verbinden
De eerste bewoners zijn gearriveerd in de woningen die op de plek staan waar eerder bedrijven stonden. Het haventerrein is in gebruik. En op het oude fabrieksterrein De Werf krijgen creatieve en innovatieve ondernemers de ruimte om hun design en producten te maken. In zo’n nieuwe, veranderende wijk moeten bewoners en ondernemers vaak aan elkaar wennen. Om dit laatste te stimuleren, hebben cultuurplatform KHABBAZ en gemeente Alphen aan den Rijn een kunstopdracht uitgezet. De oproep voor de kunstopdracht is in de gemeente en ook landelijk uitgezet. Door een commissie bestaande uit ondernemers en bewoner van Rijnhaven en enkele experts is de keuze gemaakt voor het enthousiaste kunstenaarscollectief De Reuringdienst.

Wat gaat De Reuringdienst doen?
De Reuringdienst is een ontwerperscollectief van kunstenaars met een passie voor het werken in de openbare ruimte. Maar wel met een andere werkwijze. Als zij aan de slag gaan, verdiepen zij zich eerst in de wijk. Daarna ontwikkelen ze een object waarmee ze met passanten, bewoners en ondernemers in gesprek kunnen. Het collectief gaat deze zomer in de wijk rondreizen. Hoe en met welk object ze dat doen, is nog een verrassing!

De kunstenaars zijn gevraagd de verhalen die ze ophalen te vertalen naar een blijvend kunstwerk. Dat kunstwerk hoeft niet perse een object te zijn, maar kan van alles zijn. Afhankelijk van de verhalen die zijn opgehaald. Het belangrijkste is dat het kunstwerk ervoor zorgt dat de bewoners en ondernemers zich verbonden voelen én het moet het eigen verhaal van deze nieuwe buurt weergeven. Binnenkort verschijnen er aankondigingen in de wijk, zodat bewoners en ondernemers weten waar ze het kunstenaarscollectief kunnen vinden.

Zoals de naam van het collectief doet vermoeden, houden ze ervan de wijk en de gemoederen in beweging te brengen. Hun werkwijze is open : ”Wij weten bijna nooit waar de start van een proces ons uiteindelijk zal brengen”.

Voor meer informatie zie: www.khabbaz.nl/reuringinrijnhaven

Merkboek Rijnhaven

De transformatie van Rijnhaven doen we samen. Om alvast een goede basis te vormen voor de ontwikkeling van het merk Rijnhaven hebben we nagedacht over de identiteit van Rijnhaven. Deze identiteit hebben we gebundeld in het Rijnhaven merkboek.  Dit merkboek biedt inspiratie, richtlijnen en kernwaarden om samen mee aan de slag te gaan.

Lid worden van de stichting?

Lid worden van Stichting Meer aan Rijnhaven? Dat kan! Druk op de button en lees onze brief voor nieuwe leden. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Initiatiefnemers

  • BPD Gebiedsontwikkeling

  • Vink Bouw
  • Lingotto
  • GREEN Real Estate

  • Ruimtemaken
  • Haven aan den Rijn
  • Koppes Makelaardij
  • Gemeente Alphen aan den Rijn

Contact

Neem contact met ons op voor al je vragen en ideeën via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..