Libben: een historische kusthavensleper met ijsklasse

Bijzonder in Rijnhaven is het Varend Erfgoed. Je ziet de schepen aan de kade tussen DOK2404 en het Havenhuys. In deze blogserie behandelen we steeds één van de historische schepen en hun huidige eigenaren. Bij deze tweede blog is Libben aan de beurt! 

Weetjes:
Naam schip                              Libben
Scheepstype                            IJsbreker/veerpont
Eigenaren                                 Siewert en Jolanda
Scheepswerf                           VEB Thälmann in Brandenburg
Bouwjaar                                 1996
Lengte                                      21m 95cm
Breedte                                    6m 05 cm
Diepgang                                 1m 95cm
Motor                                       Mercedes
Vermogen                               400 PK
Oorspronkelijk vaargebied   Tot 1946 in de IJszee, daarna Nederland


Siewert en Jolanda zijn in hun vrije tijd bijna altijd op de boot te vinden: of ze varen een mooi stukje of ze klussen erop los. 'Er is altijd wel wat te doen: schilderen, isoleren of de elektronica helemaal kloppend maken. Voor mij is dit echt een gedroomd klusproject.' De bijzondere vorm en de mooie rondingen heeft de Libben te danken aan haar functie als sleepboot. Tot 1946 voer de Libben op de IJszee, waar het schip dienst deed als ijsbreker. Later werd het schip gebruikt als sleepboot in Nederland.

Droomproject
Toen Siewert in 1996 Libben ontdekte, was het een droom die uitkwam. Gedurende zijn hele jeugd was hij altijd al bezig met zeilen, varen en alles wat maar met water te maken heeft. 'Veel verklaarden me voor gek toen ik deze boot kocht, er was namelijk ongelooflijk veel werk aan op alle vlakken. Denk maar aan het staalwerk, de hydrauliek, pneumatiek, elektra en isolatie. Maar ik zag echt de potentie, hoe leuk het zou zijn om alles naar onze eigen hand te kunnen zetten zonder het aanzicht te beschadigen.'

Avonturen beleven
'Op de Libben kijken we altijd onze ogen uit, maar wat we nooit vergeten is de brugwachter die niet reageerde op onze oproep via de marifoon. Een ‘toetertje’ was dus wel op zijn plaats. Al snel werd duidelijk dat de brugwachter niksvermoedend lag te slapen, met zijn armen over het bedieningspaneel. Toen Siewert het sein gaf van 120 dB, schoot de man wakker en vloog hij de lucht in. Bij het neerkomen drukte hij op alle knoppen van de slagbomen en het dek. Even later stond hij met een knalrood hoofd ons te wenken: 'kom maar'.'

Veel bekijks
We hebben altijd veel bekijks, zeker wanneer we naar evenementen gaan in Nijkerk, Warmond, Leidschendam, of naar de Wereldhaven dagen in Rotterdam, de lichtjesparade en ga zo maar door. Ook worden we veel gevraagd om te varen met Sinterklaas of voor gondelvaarten. Uiteraard gaan we daar graag op in als we tijd hebben. Scheepspotters van overal zijn gek op het schip. ’s Avonds kijken we dan even via Google naar alle foto’s. 

Thuis in Alphen aan den Rijn
Dit jaar mei hebben we het schip al 25 jaar. Na 23 jaar in Delft liggen we nu eindelijk in Alphen aan de Rijn, onze eigen gemeente. Dat we deel uitmaken van het Varend Erfgoed vinden we natuurlijk fantastisch: het is voor ons dé waardering voor al het werk dat we in de afgelopen jaren aan de Libben hebben gestopt.

 

Merkboek Rijnhaven

De transformatie van Rijnhaven doen we samen. Om alvast een goede basis te vormen voor de ontwikkeling van het merk Rijnhaven hebben we nagedacht over de identiteit van Rijnhaven. Deze identiteit hebben we gebundeld in het Rijnhaven merkboek.  Dit merkboek biedt inspiratie, richtlijnen en kernwaarden om samen mee aan de slag te gaan.

Lid worden van de stichting?

Lid worden van Stichting Meer aan Rijnhaven? Dat kan! Druk op de button en lees onze brief voor nieuwe leden. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Initiatiefnemers

  • BPD Gebiedsontwikkeling

  • Vink Bouw
  • Lingotto
  • GREEN Real Estate

  • Ruimtemaken
  • Haven aan den Rijn
  • Koppes Makelaardij
  • Gemeente Alphen aan den Rijn

Contact

Neem contact met ons op voor al je vragen en ideeën via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..