Met een kop koffie aan de keukentafel spreken we wijkagenten Gretha en Ilse vlak voordat hun dienst begint. Ze hebben allebei zo’n twintig jaar politie-ervaring en zijn inmiddels een hecht team, dat merk je gelijk. Want ook in de verhalen over hun boeiende werk vullen ze elkaar feilloos aan. Deze dames hebben duidelijk een roeping en daar vertellen ze ons graag meer over.
Ooit begonnen ze in de surveillancedienst waar 112-meldingen werden opgevolgd. Vervolgens maakten Gretha en Ilse tien jaar geleden de overstap tot wijkagent. Een hele andere kant van het vak waar je breed en structureel naar oplossingen zoekt, goed op de hoogte moet zijn van wat er speelt in de wijk en een breed netwerk essentieel is. ‘Dit werk doe je niet zomaar, want spanning en sensatie wisselen af met bijzondere, verdrietige maar ook mooie momenten’, start Gretha haar verhaal.
Geen dag hetzelfde
Op de vraag hoe een dag in de Rijnhaven er dan uitziet roepen ze tegelijk dat geen dag hier hetzelfde is. Er wordt gestart met de binnengekomen meldingen, de terugbelverzoeken en dag- en nachtrapportages van collega’s. ‘Daarna weet je eigenlijk nooit waar je die dag bent’, vertelt Ilse. Natuurlijk is het uitgangspunt altijd de veiligheid en leefbaarheid van de buurt bewaken. En dat doen ze niet alleen.
Samenwerken en een breed netwerk
Als wijkagent moet je over veel verschillende eigenschappen beschikken. ‘Makkelijk contact maken, empathisch zijn maar ook stevig in je schoenen staan en grenzen stellen zijn daarvan de belangrijkste’, aldus Gretha. Gelukkig zijn ze allebei echte mensen-mensen en beschikken ze inmiddels over een breed netwerk. Zo is er goed contact met havenmeester Paul Wismeijer maar kunnen ze ook altijd terugvallen op collega Frank Heijmink die als operationeel expert extra aandacht heeft voor de regionale horeca en bedrijfsvoering in het havengebied. ‘Juist het goede contact met ondernemers en bewoners in de buurt is essentieel tijdens ons werk, want je moet het samen doen’, benadrukt Gretha. Zo spreken ze bijvoorbeeld ook met de VVE’s van de nieuwbouw in Rijnhaven om samen te zorgen voor een fijne buurt.
Volop in ontwikkeling
Dankzij deze goede samenwerkingen zien Gretha en Ilse de Rijnhaven als een fijn woongebied. Het is natuurlijk leuk om te zien hoe het gebied zich ontwikkelt. Zo mochten ze recent al eens spontaan genieten van het prachtige uitzicht in het nieuwe Havenhuys en noemen ze de jaarlijks door Groene Hart Leerpark georganiseerde activiteiten -zoals een high tea in winkelcentrum De Baronie- een mooi voorbeeld van positieve verbinding met de buurt en haar bewoners.
Nog tips voor een veilige woonomgeving?
‘Die zijn er altijd’, laat Gretha weten. Zorg altijd dat je je buren kent en ga eerst met elkaar in gesprek als er iets speelt. ‘Zie je toch iets verdachts, maak hier dan wel altijd melding van.’ Met goede verlichting en sociale controle zorg je zelf voor een fijne en veilige omgeving.
Ze kunnen nog uren doorpraten over hun boeiende vak maar de dienst wacht. Bewoners en ondernemers in de Rijnhaven boffen maar met deze twee enthousiaste wijkagenten.
De transformatie van Rijnhaven doen we samen. Om alvast een goede basis te vormen voor de ontwikkeling van het merk Rijnhaven hebben we nagedacht over de identiteit van Rijnhaven. Deze identiteit hebben we gebundeld in het Rijnhaven merkboek. Dit merkboek biedt inspiratie, richtlijnen en kernwaarden om samen mee aan de slag te gaan.
Lid worden van Stichting Meer aan Rijnhaven? Dat kan! Druk op de button en lees onze brief voor nieuwe leden.
We hebben je inschrijving ontvangen en houden je op de hoogte.
BPD Gebiedsontwikkeling
GREEN Real Estate
Neem contact met ons op voor al je vragen en ideeën via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..