Vliegende start voor Kickstart-Alphen: betaalbare koopwoningen voor starters

Woningen vanaf € 199.000,-, die tegelijkertijd duurzaamheid en kwaliteit met elkaar combineren. Dat is de essentie van het project Kickstart in Alphen aan den Rijn. Sinds de verkoop enkele weken geleden is gestart is de belangstelling erg groot. Niet alleen vinden voor alle 48 woningen nu verkoopgesprekken plaats, maar ook vanuit verschillende gemeenten is belangstelling getoond voor het Kickstart-concept. De combinatie van een lage verkoopprijs met volwaardige en duurzame woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens maakt nieuwsgierig.

Betaalbaarheid
Wat het project zo bijzonder maakt is dat starters het appartement kopen, maar niet de grond. Hiervoor wordt een recht van opstal, vergelijkbaar met erfpacht, gebruikt. Daardoor hoeven kopers de grond – al snel 25 tot 30% van de VON prijs – niet te financieren, maar betalen ze een relatief bescheiden maandelijkse vergoeding van ca. 50 euro per maand. Juist voor starterswoningen is deze constructie aantrekkelijk, zoals minister Hugo de Jonge op 7 februari dit jaar aan de kamer schreef. Kickstart Alphen lijkt het eerste project voor koopstarters dat zo wordt gerealiseerd. Dankzij deze werkwijze en een bouwteam waarin een efficiënt plan werd ontwikkeld  zijn prijzen vanaf € 199.000,- mogelijk.

Via de Rabobank is een aantrekkelijk hypotheekaanbod voor starters mogelijk. De ontwikkeling werd enthousiast ontvangen door de gemeente Alphen aan den Rijn waar de categorie ‘sociale koop’ nog niet in de Woonvisie voor kwam.

2.000 geïnteresseerden
Dat de vraag groot is blijkt uit de bijna 2.000 geïnteresseerden die zich binnen enkele maanden voor het project inschreven. Meer dan 2/3 van hen is afkomstig uit de gemeente Alphen aan den Rijn. Na een financiële toets waren er 262 potentiële kopers: “daar hadden we vijf Kickstarten mee kunnen vullen”, stelt Hella Hendriks, directeur van ontwikkelaar Ruimtemaken. “Bij de kopers zitten mensen van bijna 30 die nog altijd op woonruimte bij de ouders zijn aangewezen. De aanpak van de woningnood bij jongeren is een belangrijke maatschappelijke uitdaging en wij weten dat het wel degelijk mogelijk is om betaalbare woningen mét kwaliteit te bouwen als de architect, ontwikkelaar, gemeente en bouwer maar vroegtijdig en transparant met elkaar aan tafel gaan”. Kickstart Alphen laat zien dat je geen concessies hoeft te doen aan kwaliteit of duurzaamheid, wél is creativiteit en doorpakken geboden! 

Voorrang voor eigen inwoners en essentiële beroepen
Bij Kickstart is met name gekeken naar starters uit de gemeente Alphen aan den Rijn zelf en/of mensen die in de gemeente bij de politie, zorg of onderwijs werken. Alle woningen zijn ca 50 m2 met een plattegrond die veel inrichtingsmogelijkheden biedt. Vier van de woningen hebben een groot terras met zicht op de Rijnhaven, alle overige woningen hebben eveneens een buitenplek. Meer informatie vind je via www.kickstart-alphen.nl.

Merkboek Rijnhaven

De transformatie van Rijnhaven doen we samen. Om alvast een goede basis te vormen voor de ontwikkeling van het merk Rijnhaven hebben we nagedacht over de identiteit van Rijnhaven. Deze identiteit hebben we gebundeld in het Rijnhaven merkboek.  Dit merkboek biedt inspiratie, richtlijnen en kernwaarden om samen mee aan de slag te gaan.

Lid worden van de stichting?

Lid worden van Stichting Meer aan Rijnhaven? Dat kan! Druk op de button en lees onze brief voor nieuwe leden. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Initiatiefnemers

  • BPD Gebiedsontwikkeling

  • Vink Bouw
  • Lingotto
  • GREEN Real Estate

  • Ruimtemaken
  • Haven aan den Rijn
  • Koppes Makelaardij
  • Gemeente Alphen aan den Rijn

Contact

Neem contact met ons op voor al je vragen en ideeën via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..