Veel beweging bij kunstproject Resort Rijnhaven!


Begin juli zijn in de omliggende buurten van de nieuwe wijk Rijnhaven enkele kleurige gestapelde bankjes, met in de Dennenlaan een mobiele kruidentuin erbij, geplaatst. De bankjes zijn verrijkt met portretten van bewoners en elk van de drie bankjes bevat een strofe van een prachtig gedicht van de stadsdichter Lars Ferwerda. Het gedicht verhaalt over de verschillende fasen van de veranderende wijk.

Reizend kunstproject
Deze tijdelijke bankjes vormen de uitvalsbasis voor activiteiten met, voor en door bewoners van de Rijnhaven. Dit maakt onderdeel uit van het kunstproject ‘Resort Rijnhaven’ waarin het ontwerperscollectief de Reuringdienst samen met bewoners en ondernemers het nieuwe DNA van de wijk wil onderzoeken. De ontwerpers werken de komende periode in de wijk, waarna ze in september en oktober aan de slag gaan op het braakliggende terrein Kop West (bij de Rijnhavenbrug).

Bankzitten in Rijnhaven
Zo vond er onlangs een activiteit ‘bankzitten in Rijnhaven’ plaats. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn we met bewoners en de stadsdichter flink op stap gegaan met stedenbouwkundige Arie van Klaveren. De stedenbouwkundige gaf enthousiast uitleg over de nieuwe bouwprojecten in de Rijnhaven. Een mooie route langs de Kop van de Haven, de Baronie, Barones, Harmonie op weg naar het tweede bankje in de Van Brakelstraat (Zeeheldenbuurt). Bewoners die meeliepen waren nieuwsgierig naar de veranderingen in de wijk, maar vertelden ook met hoeveel plezier zij in de Rijnhaven wonen. Leuk was dat bewoners van het Havenhuys na afloop op zoek gingen naar de locatie van het derde bankje bij de Rijnhavenbrug en ons een foto stuurden via de website.

Mobiele kruidentuin
Twee weken later op 27 juli plantten de lokale programmeur Boukje van Iperen en een buurtbewoner diverse biologische kruiden in de mobiele buurttuin. Het ziet er heel gezellig uit! Kan jouw gerecht wel wat smaakmakers gebruiken? Loop dan even naar de Dennenlaan vlakbij wijkcentrum Kaja Putih. De kruiden zijn te gebruiken voor iedereen in de Rijnhaven.

In Limbo op Kop West

De planning is dat de ontwerpers in september gaan bouwen aan een open platform, een paviljoen, op Kop West. Uiteindelijk verhuizen de bankjes en een aantal kruidenbakken naar de in limbo plek. ‘In limbo’ staat voor een tussenfase – waarin nog niet alles duidelijk is. De grond is nog niet toegewezen aan bewonersgroepen of bedrijven; daarmee is het meteen ook een uitnodiging aan bewoners, jongeren en ondernemers met ideeën, dit braakliggend terrein samen in te richten – als een eigen ‘Resort Rijnhaven’.

Wil je meer weten over het project? Heb je ideeën voor de wijk of wil je een initiatief starten? Voel je vrij om contact op te nemen via Resort Rijnhaven! www.resortrijnhaven.nl Of kom donderdagochtend tussen 10 en 12u naar de kruidentuin in de Dennenlaan, tot half september.

Merkboek Rijnhaven

De transformatie van Rijnhaven doen we samen. Om alvast een goede basis te vormen voor de ontwikkeling van het merk Rijnhaven hebben we nagedacht over de identiteit van Rijnhaven. Deze identiteit hebben we gebundeld in het Rijnhaven merkboek.  Dit merkboek biedt inspiratie, richtlijnen en kernwaarden om samen mee aan de slag te gaan.

Lid worden van de stichting?

Lid worden van Stichting Meer aan Rijnhaven? Dat kan! Druk op de button en lees onze brief voor nieuwe leden. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Initiatiefnemers

  • BPD Gebiedsontwikkeling

  • Vink Bouw
  • Lingotto
  • GREEN Real Estate

  • Ruimtemaken
  • Haven aan den Rijn
  • Koppes Makelaardij
  • Gemeente Alphen aan den Rijn

Contact

Neem contact met ons op voor al je vragen en ideeën via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..